İş

Kuva-yi Milliye İl Balıkesir 3 milyar dolar ihracat hedefliyor

İki coğrafi bölgeye yayılmış toprakları, iki denize kıyısı olan, birçok tarımsal çalışma açısından Türkiye’de ilk üç ilin ortasında yer alan ve “Türkiye’yi Doyduran Şehir” olarak tanımlanan Balıkesir, 2022 yılında 1 milyar dolara yaklaşan ihracatını önümüzdeki dönemde 3 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin İktisat Gazetesi işbirliğiyle düzenlediği “Ege İhracat Buluşmaları-Balıkesir” toplantısına Balıkesir Sanayi Odası ev sahipliği yaptı. Toplantıda, Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında 2022 yılında en çok ihracat yapan 5 firmanın ödüllendirildiği “Balıkesir İhracatın Yıldızları Ödül Töreni” düzenlendi.

Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında 2022 yılı Balıkesir İhracat Şampiyonu İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Anonim Şirketi olurken, Balıkesir’in en büyük ikinci ihracatçısı ödülünün sahibi Simtek İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi oldu. Üçüncülüğü Milano Ahşap Kaplama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi alırken, dördüncülüğü D-Stil Mermer Dış Ticaret İç Mimarlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, beşinciliği ise Kozaklı Tarım Eserleri Ticaret Limited Şirketi aldı.

BSO Lideri Nazmi Yaris’ten örnek ev sahipliği

“Ege İhracat Buluşmaları-Balıkesir” toplantısı için Kuva-yi Nationala City Balıkesir’e giden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi ve beraberindeki heyet, gün boyu Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Racing’i ağırladı. BSO Lideri Nazmi Yaris’in rehberliğinde ilk ziyaretini gerçekleştiren heyet; Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’a yaptı. Ziyarette Balıkesir ile Ege İhracatçı Birlikleri arasında olası işbirlikleri ele alındı.

İmece yöntemini kuran holding ihracat şampiyonu oldu

AYB heyetinin Balıkesir’deki ikinci durağı, AYB üyeleri arasında 2022 yılında Balıkesir’in ihracat şampiyonu olan İşbir Holding’in 1968 yılında Almanya ve Hollanda’da çalışan 3 bin 500 gurbetçinin güçlerini birleştirerek kurdukları fabrikaları oldu. .

İşbir Holding Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gültepe ve İşbir Sentetik Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Ötegengil’in ev sahipliğinde düzenlenen ziyarette, İşbir Holding’in 2 fabrikası ve Ar-Ge Merkezleri ziyaret edildi.

İşbir Holding’e düzenlenen ziyarette konuşan İşbir Holding Yürütme Kurulu Başkanı Metin Gültepe, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarında endüstriyel ambalaj malzemesi olarak kullanılan BigBag işine yarı mamul iplik ve kumaş ürettiklerini belirtti. Duvardan duvara halı bölümü için halı zemin 1. ve 2. kat kumaşları ürettiklerini belirtti. Gültepe, “İşbir Sentetik olarak bu ürünün Türkiye’deki ilk üreticisiyiz. İşbir Sentetik 2022’de 110 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Satışlarımızın yüzde 64’ünü ihraç ettik. İşbir Sentetik olarak 2022 yılında ülkemize 70 milyon USD döviz kazandırdık” dedi.

AYB heyeti, Balıkesir programı kapsamında; Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula ile Balıkesir Genç İşadamları Derneği (BAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Bilcanlı da ziyarette bulundu.

Balıkesir Sanayi Odası’nda düzenlenen “Ege İhracat Buluşmaları-Balıkesir” toplantısında konuşan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir’in Ege Bölgesi’nin yanı sıra Marmara Denizi’ne de göz kırpan konumuyla diğer birliklerle işbirliklerini sürdürdüğünü söyledi. ağırlıklı olarak İzmir üzerinden ihracat yapan bir il konumundadır. bunun altını çizdi.

Balıkesir 5 milyar dolarlık ihracat potansiyeline sahip

Vali Şıldak, “Balıkesir’in 2022 yılında 1 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla kendi rekorunu kırdığını görmek son derece sevindirici” dedi. Balıkesir’de. Diğer alanların gelişiyor olması ve yüksek teknolojili eserlerin üretileceği Marmara OSB’nin temellerinin atılıyor olması heyecan verici. Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın katılımıyla 14 fabrikamızın temelleri burada atılacak. Bu son derece heyecan verici bir gelişme. Tarım alanında da büyük ataklar görüyoruz. Türkiye’nin en büyük topraksız tarımının yapılacağı ve örtü altı yetiştiriciliğinin yapılacağı Gönen’deki Tarımsal İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz 8 bin dekarlık alan üzerinde 2 ay gibi kısa bir sürede tescil aşamasına geldi. . Bütün bunlar Balıkesir’in kapasitesinin hızla ortaya çıkmasından kaynaklanıyor. Bütün bunlar önümüzdeki yıllarda ihracat rakamlarını büyük ölçüde etkileyecektir. Bugün 1 milyar dolar olduğu söylenen ihracat rakamının kısa sürede 2-3 milyar dolara ulaşacağını, vergi dairesi kayıtları ilimizde olursa rahatlıkla 5 milyara ulaşabileceğini söylemek isterim. dolar. Balıkesir sadece bir tarım şehri değil aynı zamanda sanayi, turizm ve madencilik alanlarında da gelişen bir şehirdir.

Eskinaz; “Türkiye’yi besleyen şehir Balıkesir”

Balıkesir’i iki coğrafi bölgemize yayılmış toprakları, iki denizimize kıyısı, coğrafi işaret alan ya da emek isteyen onlarca eseriyle tam bir turizm ve gastronomi destinasyonu olarak tanımlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, şunları söyledi: “Binlerce yıllık tarihi, kültür ve sanat merkezi Balıkesir. Gıda işlerinde; 34 farklı lezzetini coğrafi işaret ile taçlandırmaya çalışıyor. Bazı tatlarda coğrafi işaret alınmış, bazılarında ise çalışmalar devam etmektedir. Edremit zeytininden Ayvalık papalinasına, Susurluk ayranından Gönen pirincine, Ayvalık zeytinyağından Balıkesir kaymağına 10 çeşitle kısaca “Türkiye’yi Memnun Eden Şehir” diye konuştu.

Balıkesir’in 2021’de 794 milyon dolar olan ihracatının yüzde 18 artışla 934 milyon dolara ulaştığını ifade eden Eskinazi, sözlerini şöyle sürdürdü; “Balıkesir’in ithalatı; 613 milyon dolarda kaldı. Balıkesir’in ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 152’ye ulaştı. Balıkesirli ihracatçılarımıza uygun zemini sağlayabilirsek Cumhuriyetimizin 100. yılında ihracatta 1 milyar dolar barajını aşacaklarına tüm kalbimle inanıyorum.”

Balıkesir 10 numara bir şehir

“Balıkesir, 5’i faaliyette olan 8 Organize Sanayi Bölgesi ile sanayi kimliği ile öne çıkan bir ildir” diyen Eskinazi, “Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 152 firma bulunuyor. Balıkesir OSB’de tam 17 bin kişi istihdam ediliyor. İstihdam rakamı 8 yılın sonunda 40 bine ulaşacak. Balıkesir, gastronomisi, turizmi, tarihi, kültürü, sanatı, tarımı, sanayisi, ticareti, madenciliği, ihracatı ve en önemlisi başarılı ve misafirperver insanlarıyla, sadece ruhsatıyla değil, 10 parmakta 10 marifeti olan bir şehirdir. plaka numarası, aynı zamanda her yönüyle.

2022 yılında Balıkesir’in ihracatına 494 firmanın katkı sağladığı bilgisini veren Eskinazi, Balıkesir’e 2022 yılında 88 yeni ihracatçı firma kazandırdığını, bu firmaların Balıkesir’in ihracatından 11 milyon dolarlık pay aldığını söyledi.

Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için ihracatçıların finansmana erişim sorunlarının ortadan kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Eskinazi, sözlerini şöyle sürdürdü; “ İhracatçılar olarak yüksek enflasyon ve düşük kur nedeniyle büyük sorunlarla karşı karşıyayız. M Mevcut kur, hükümetimizin enflasyonla mücadelesine yardımcı olmazken, biz ihracatçıların rekabet gücünün önünde de büyük bir engel oluşturuyor. Kısacası hepimiz kaybediyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nurettin Nebati ile geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz görüşme sonrasında; Merkez Bankası, ihracatçılarımızın yurt dışından getirdiği döviz alımlarında yüzde 2 kur farkı verilmesine karar verdi. Bu karar olumlu bir adım ama ihtiyaçlarımızdan uzak. Yüksek enflasyonla dertlerimize derman bulamıyoruz. Enflasyon kontrol altına alınana kadar enflasyon muhasebesinin bir çare olarak uygulanması gerektiğine inanıyoruz. İhracatçılarımızın finansmana erişimindeki sorunlar giderilmelidir. Şubat ayı başında elektrik fiyatlarında yapılan indirimlere rağmen Mevcut güç maliyetlerinde rakiplerimizle rekabet etme şansımız yok. Enerji fiyatlarında daha büyük indirimlerin bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Yarış; “Balıkesir ihracat çeşitliliği açısından zengin bir il”

Balıkesir’in en çok ihracat yaptığı üç ülkenin Irak, ABD ve Almanya olduğunu paylaşan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Irk, Balıkesir’den en çok ihracat yapan bölümlerin; Su işleri ve hayvansal ürünler, elektrik-elektronik, otomotiv sanayi segmentlerinin olduğunu kaydetti.

Balıkesir sanayisini oluşturan firmaların yaklaşık yüzde 35’inin tarıma dayalı firmalar olduğu bilgisini veren Racing, “Ödül alacak 5 firmaya baktığımızda sentetik çuval, sert metal insert, ahşap kaplama, mermer ve zeytin ve zeytinyağı. Bu da ihracat açısından ilimizin çeşitliliğini göstermektedir.

“İhracatçı firmalar olarak 2022 yılını değerlendirdiğimizde yaşadığımız sıkıntılardan kısaca bahsetmek istiyorum” diyen Racing sözlerini şöyle tamamladı; “Yüksek enflasyon ve finansmana erişimde yaşanan sıkıntılara ek olarak; Elektrik, doğalgaz ve personel giderlerimiz de önemli ölçüde arttı. Bu artışı iş maliyetlerimize yansıtamadığımız için rekabetçi olmayan kur nedeniyle ihracatçı firmalarımız zarar görmeye başladı. Özellikle dokuma sektöründe üretim yapan firmalar mağduriyetlerini her platformda dile getirdiler. Bildiğiniz gibi ihracatımızın çoğu Euro bölgesine yapılıyor. Geçtiğimiz aylarda parite bizi daha da zora soktu. Ancak Aralık ayında yaklaşık 1,07 seviyelerine ulaşan parite, ihracatçılarımıza bir nebze olsun nefes alma fırsatı sağladı. 2022 yılında yine ihracat fiyatları yüzde 40 Aynı oranda döviz bozdurma zorunluluğu, özellikle ithal girdisi olan ve döviz borcu olan firmalar için büyük sıkıntı yaratmıştır. Ayrıca 2022 yılında başlayan ve halen devam eden Rusya-Ukrayna savaşı küresel piyasalarda endişe yaratmaya devam ediyor. 2023’ün ilk çeyreğinde yapılacak EYT düzenlemesi, taban fiyattaki artış ve seçim ekonomisinin yansımaları fiyatları yeniden yukarı çekme ihtimali var. Piyasalarda güvenin yeniden tesis edilebilmesi için enflasyon, cari açık ve büyüme istikrarının tesisi, faiz ve döviz kuru enstrümanlarının aktif olarak yönetildiği politikalara ihtiyaç vardır.

Timurhan: “İhracata 45 milyar dolar destek verdik”

Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, dış ticaret fazlası veren bir Türkiye hedefiyle Türk ihracatçısına nakdi kredi ve alacak sigortası hizmeti verdiklerini belirterek, 2022 yılsonu itibarıyla yüzde 19,6 kredi desteği sağladıklarını vurguladı. milyar dolar ihracatçıya Timurhan, “2022 yılı sonunda ihracatçıların sigortalı alacaklarının tutarı 25.4 milyar dolar. 2022’de ihracata 45 milyar dolar destek verdik” dedi.

“Balıkesir İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde EİB üyeleri arasında birinci olan İşbir Sentetik’in ödülü, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi tarafından İşbir Holding CEO’su Metin Gültepe’ye takdim edildi. ve EİB Koordinatör Yardımcısı Liderler Yalçın Ertan ve Hayrettin Uçar. o yaptı.

Ödülü Simtek İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Genel Müdürü Nebahat Balta, Balıkesir Sanayi Odası Lideri Nazmi Yarış ve EİB Koordinatör Lideri Jak Eskinazi takdim etti.

Balıkesir’de EİB üyeleri arasında ihracatta üçüncü sırada yer alan Milano Ahşap Kaplama Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ödülünü Balıkesir Ticaret Odası Lideri Rahmi Kula ve EİB Koordinatör Lideri Jak Eskinazi takdim etti.

D-Stil Mermer Dış Ticaret İç Mimarlık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. EİB üyeleri arasında Balıkesir’den en çok ihracat yapan 4. firma oldu. Şirketin ödülünü EİB Koordinatör Lideri Jak Eskinazi ve Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin’in elinden almak için düzenlenen ödül törenine Genel Müdür Dilek Akbarpour Karaoğlan katıldı.

Kozaklı Tarım Eserleri Ticaret Limited Şirketi, Balıkesir ihracat şampiyonlarında beşinci oldu. Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan ve EİB Koordinatör Lideri Jak Eskinazi ödülünü şirketin Satış-Pazarlama Müdürü Halil Can’a takdim etti.

Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan’ın yaptığı panelde, İktisat Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Genel Koordinatör Vahap Munyar ve Yazı İşleri Başkanı Erdem Oğuz, Türkiye ve dünya ekonomisindeki güncel gelişmelere ilişkin görüşlerini Balıkesirli iş insanlarıyla paylaştı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler